O nama


nase-usluge.pngVinarija Katunar

Otok krk i hrvatsko primorje ima stoljetnu tradiciju u proizvodnji vina i pjenušaca. Još u antičkim vremenima vino je bilo jedan od glavnih proizvoda otoka Krka. Naša šira regija prvu je slavu stekla  zahvaljujući pucinskom vinu, za koje Plinije (I. st.) kaže:
"Julija Augusta svojih 86 godina života Pucinskom vinu mogla je pripisati, jedino ovo i ni jedno drugo ne okusivši. Raste u zaljevu Jadranskog mora ne daleko od izvora Timava na hridi brijega, kamo dopire morska struja, a prireduje se za mali broj amfora, i misli se da za lijekove nijedno drugo nije bolje."

Današnja Katunar vinarija nastavak je stoljetne obiteljske tradicije vinogradarstva i vinarstva. Gruntovni zapisi, kao i jedna od starijih otočnih vinskih arhiva govori o stoljetnoj obiteljskoj vinarskoj tradiciji, koja je procvat doživjela 90 ih godina prošlog stoljeća.

Kao i cjelokupna vinarska proizvodnja ovog područja do kraja 80-ih godina, i proizvodnja vina obitelji Katunar bila je usmjerena lokalnu zadružnu vinariju – jer je zadrugarstvo do 1990 bilo jedini mogući način poslovanja.
 
U devedesetima Katunar vinarija u općem procvatu vinarstva ulaže u nove tehnologije – spaja otočki tradicionalni način vinogradarstva sa novim praksama u vinarstvu – među prvima uvodi kontroliranu hladnu fermentraciju, nabavlja nove barike od slavonskog hrasta i jedina u Hrvatskoj savladava proizvodnju pjenušaca po Charmat (tankovskoj) metodi. Nakon proizvodnje jedinog Hrvatskog biser-vina vinarija se okreće ka sadnji novih nasada vinove loze na staroj vinorodnoj poziciji Supele pokraj Baške na otoku Krku.
 
Iako za Hrvatske prilike i kao otočna vinarija ima znatne površine i kapacitete, u svjetskim mjerilima Katunar vinarija spada u manje boutique vinarije, i u tim okvirima uspješno širi prisutnost na izvoznim tržištima.
 
Daljnje poboljšanje kvalitete i napredovanje Katunar vinarija nastoji postići okretanjem vlastitoj kontroliranoj proizvodnji grožda po ekološkim standardima na tipičnim lokacijama, okretanjem autohtonim sortama vinove loze i tradicionalnom vinogradarstvu.